Σοκαριστικό – Πάνω από 5 στους 10 εγκλεισμούς στο Δαφνί είναι ακούσιοι

Δραματική αύξηση του αριθμού ακούσιων εγκλεισμών στην Ελλάδα

Η «Μελέτη ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα» (ΜΑΝΑ) – ένα ερευνητικό πρόγραμμα (2011-2016) που υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο – αποκάλυψε ότι «το 57,4% των νοσηλειών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) ήταν ακούσιες, με το 69,8% αυτών να ενεργοποιούνται από συγγενικά πρόσωπα και το 30,2% να εκτελούνται αυτεπάγγελτα.»* Αν αυτό αποτελεί ήδη σκάνδαλα, τι να πει κανείς με “το εύρημα πως από το 2012 και μετά το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών αυξάνεται ραγδαία: από 56,6% το 2012 σε 63,5% το 2013 και 74,5% το 2014. Το 23,1% βρέθηκε να επανεισάγεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο ή ψυχιατρικό τμήμα γενικού νοσοκομείου εντός δύο ετών από το εξιτήριο – από αυτούς, το 61,3%  επανεισήχθη ακούσια, ενώ ο ένας στους τρεις (33,3%) επανεισήχθη περισσότερες από μία φορές.»*

«Το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών στην Ελλάδα “σκαρφάλωσε” στο 74,5% το 2014 και δείχνει αυξητικές τάσεις, από 57,4% που ήταν το 2011, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13,6%.»*  Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν από Έλληνες και ξένους ειδικούς επιστήμονες που συμμετείχαν στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας, στις 3/11/2016.

Οι λόγοι για τα υψηλά αυτά ποσοστά είναι διάφοροι, με κύριο από αυτούς τις απαράδεκτες και υπανάπτυκτες συνθήκες με τις οποίες αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή των άρθρων 95-100 του Ν. 2071/1992 («Εκσυγχρονισμός και Οργάνωση Συστήματος Υγείας») που αφορούν τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας των ψυχικά ασθενών. Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από έρευνα που έκανε τον Μάιο 2007, δημοσίευσε μια έκθεση-“ράπισμα” που καταδεικνύει ποιες είναι αυτές οι συνθήκες (βλ. https://www.synigoros.gr/resources/docs/206391.pdf )

Εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες που αφορούν άμεσα την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών (πραγματικών και μη) στην Ελλάδα, και οι οποίες ίσχυαν ανέκαθεν, έρχονται να προστεθούν οι ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό τόσο στον χώρο της ψυχικής υγείας (π.χ. δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμοι 2 ανεξάρτητοι ψυχίατροι για τη γνωμάτευση της ψυχικής ασθένειας που είναι απαραίτητη για την υποχρεωτική νοσηλεία του ασθενούς) όσο και στον δικαστικό χώρο (π.χ. εισαγγελείς που πρέπει να μελετούν τις γνωματεύσεις και να αποφαίνονται σχετικά με την υποχρεωτική νοσηλεία). Οι ελλείψεις δε αυτές έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Με αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων να εισάγονται εύκολα και να παραμένουν στα ψυχιατρεία χωρίς να έχει καν γίνει κανονική διάγνωση σχετικά με την “ψυχική διαταραχή” τους.

Συμπερασματικά, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει νέα εμπεριστατωμένη έρευνα για το θέμα των ακούσιων εγκλεισμών, στην οποία να αποκαλυφθούν όλοι οι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για το τόσο καυτό θέμα των ακούσιων εγκλεισμών και ως εκ τούτου της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σήμερα. Και αυτή τη φορά να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του τεράστιου ποσοστού τους.

 


* Από το άρθρο «“Εγκλήματα” σε καιρό ειρήνης» στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 6 Νοεμβρίου 2016. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=842153

Ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα:

 • «Έκλεισε χωρίς λόγο τον πρώην άντρα της στο ψυχιατρείο»
  “Στο ψυχιατρείο κατάφερε να κλείσει τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος δεν έπασχε από κάποιο ψυχιατρικό νόσημα, μία γυναίκα από την Πάτρα!”
  http://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/4970/εκλεισε-χωρίς-λόγο-τον-πρώην-άντρα-της-στο-ψυχιατρείο
 • «Στο ψυχιατρείο από καταγγελία του γείτονα»
  Μια επιτυχημένη ιατρός, ηλικίας 55 ετών, βρέθηκε ξαφνικά στο αστυνομικό τμήμα φορώντας της χειροπέδες μετά από καταγγελία του γείτονά της.
  http://www.kathimerini.gr/855298/article/epikairothta/ellada/sto-yyxiatreio-apo-kataggelia-toy-geitona
 • «Έκλεισε χωρίς λόγο τον πρώην άντρα της στο ψυχιατρείο»
  “Στο ψυχιατρείο κατάφερε να κλείσει τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος δεν έπασχε από κάποιο ψυχιατρικό νόσημα, μία γυναίκα από την Πάτρα!”
  http://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/4970/εκλεισε-χωρίς-λόγο-τον-πρώην-άντρα-της-στο-ψυχιατρείο

 

We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search
Login/Register access is temporary disabled